Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Om forfatterskolen

Forfatterskolen for Børnelitteratur drives af Center for Børns Litteratur og Medier ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet. Formålet er gennem undervisning, skriveøvelser og længere skriveforløb at:

  • medvirke til at eleverne bliver bedre forfattere af børne- og ungdomslitteratur
  • øge elevernes bevidsthed om litteratur og de særlige forhold, som knytter sig til det at skrive for børn
  • oplyse om og skabe grundlag for debat om børnelitteraturens og forfatternes vilkår.

Forfatterskolen for Børnelitteratur er den eneste uddannelse af sin art i Danmark. Indtil nu har mere end 125 elever gennemført uddannelsen, og mere end halvdelen af dem har udgivet bøger.

 

Omfang og pris

Uddannelsen er en 2-årig deltids-uddannelse. De to års undervisning, konsulentbistand, værksteder, forfatter- og forlagsbesøg svarer til i alt op mon 200 timers undervisning (svarende til omfanget af undervisning på en master- eller diplomuddannelse).

Deltagerbetalingen er nu kr. 25.000, pr år, fordelt på 3 årlige rater.

 

Hvem underviser?

Leder af Forfatterskolen er Kari Sønsthagen, som også selv forestår en del af undervisningen. Desuden er følgende personer tilknyttet skolen som undervisere, konsulenter og gæstelærere: Lars Bukdahl, Erik Barfoed, Cecilie Eken, Mai Misfeldt, Hanne Kvist, Torben Weinreich og Martin Glaz Serup.

Derudover vil eleverne undervejs møde forfattere, forlæggere og forskere.

Læs mere om underviserne

 

Hvor og hvornår foregår det?

 

Undervisningen foregår på Aarhus Universitet, Campus Emdrup i København i perioden september til juni, på mandage primært i tidsrummet kl. 17-20, men også kl. 16-20 og på lørdage, ofte i tidsrummet kl. 10-14/15.

 

Indhold

I løbet af de 4 semestre undervises eleverne i børnelitteraturens egenart, dens historie, stilistik og forskellige genrer. Der vil være skriveøvelser, og skriveforløb med konsulent inden for novellen, diverse kortformer, billedbogen og romanen. Desuden præsenteres eleverne for en række faglige emner og temaer og information om forfattervilkår. 

 

Søg ind!

"Hvis du gerne vil tage dig selv alvorligt og blive dygtigere til at skrive - så søg ind på skolen. Søg, søg, søg" siger Inge Duelund Nielsen, fra hold 2010-12 i et af de nyeste elevportrætter.

"Skolen var fantastisk! Det bedste der er sket for mig på uddannelsesområdet. Niveauet, seriøsiteten og engagementet er super højt. Alle kan få noget ud af det uanset, hvilket niveau man selv er på. Og jeg tror, at alle som har gået på skolen, gerne vil tage en omgang mere", siger Mette Eike Neerlin, som var elev på 2004-06-holdet.

Sarah Engell, som afsluttede skolen i 2016, siger bl.a.: "Afsæt tid og prioritér de to år, du går der. Ikke kun ved at møde op hver mandag, men med at skrive og læse og reflektere over nye input. Det er det vigtigste, for de to år går hurtigt. Men desuden være modig og turde lege, eksperimentere  og være åben over for det, man præsenteres for og turde bevæge sig ud på tynd is. Husk også at nyde det. Det er en luksus at tage imod og få fyldt nyt i hovedet.

Mette Hegnhøj Mortensen, som gik på holdet 2008-10, fortæller, at hun har fået ”en lille pakke” med fra forskerne, forfatterne, illustratorerne, redaktørerne og andre undervisere, som hun mødte i skoleforløbet: ”Den pakker sig selv ud hen ad vejen. Sætninger, der blev sagt, folder sig ud og giver mening - først én mening - og så en anden mening siden hen. På den måde er tiden på skolen langtidsholdbar.”

"Det er virkelig en stor oplevelse at gå på skolen", siger Dennis Glintborg som afsluttede skolen i 2012, og fortsætter: "Skolen er legeplads, hvor intet er umuligt. Derfor skal I give den gas i skriveøvelserne og give jer tid til at være både gakkede og geniale og hele tiden forsøge at flytte jeres egne grænser".

Og som børnebogsforfatteren Kim Fupz Aakesons første bud til forfattere lyder: "At skrive skal være som at pisse. Hvis man skal, så skal man." Kim Fupz Aakeson er med til at vurdere ansøgningerne fra til optagelse på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2010.

Se Fup'z 10 bud til børnebogsforfatteren

 

De studerende på forfatterskolen

I skolens 19-årige historie har vi haft elever fra det meste af Danmark. Fra det nordligste Jylland til Lolland i syd til det østligste Bornholm. Og eleverne har haft vidt forskellig baggrund, bl.a.: pressechef, bibliotekar, boghandler, filminstruktør, grafiker, gymnasieelev, historiker, forfatter, agronom, arkitekt, livredder, danseinstruktør, tegner, billedkunstner og haveterapeut.

Hvad siger de tidligere elever?

 

 

Spørgsmål?

 

Har du spørgsmål om Forfatterskolen, er du velkommen til at kontakte: