Aarhus Universitets segl

Man bliver klædt på til formidling af børnelitteratur

Hvorfor valgte du at tage en master i børnelitteratur?

Jeg arbejder som skolebibliotekar og læringscentermedarbejder, og jeg ville gerne tage noget efter-/videreuddannelse. Der fandtes en skolebibliotekaruddannelse, men den var meget it-baseret og havde ikke noget med litteratur at gøre. Så derfor ville jeg meget hellere læse en master i børnelitteratur.

Hvad var det bedste ved uddannelsen?

Alt var godt! Det var virkelig en gave at få lov til at sidde og nørde i to år med et område, man synes er spændende. Lærerfaget er jo bredt, så her kunne man få mulighed for at gå ned i dybden og dyrke en niche. Vi havde nogle helt forrygende undervisere, så det var en meget stor fornøjelse at opleve super kompetente undervisere, der bare kunne fylde på os hele tiden.  Der var også en interessant sparring, fordi der kom folk fra forskellige jobfunktioner, så vi kunne udveksle med hinanden.

Hvilke konkrete kompetencer fra din masteruddannelse bruger du i dit job?

Hvis jeg ikke havde taget en master, er der masser af de ting, jeg gør nu, som jeg ikke havde kunnet gøre. Fx er der nu en funktion i mit arbejde, hvor vi arbejder med at udvikle litteratur og kultur. Jeg har også lavet bloggen ”Bøger til børn” med en veninde, jeg læste min master sammen med. Jeg har også været med til at lave en masse undervisningsmateriale, fx en litteraturguide for Høst og Søn. Og jeg har holdt foredrag for Danmarks Forfatterforening og på Centre for Undervisningsmidler. Jeg skal holde oplæg på den årlige konference for læringscentre i efteråret, og også på IBBY’s årlige konference. Det er alt sammen ting, jeg ikke ville være klædt på til at gøre uden min master i børnelitteratur - der har åbnet sig en hel masse døre.

Hvad vil du sige til folk, der overvejer at læse en master i børnelitteratur?

Man giver sig selv to år, hvor man har mulighed for at komme i dybden med et enormt spændende område, hvis man arbejder med børn og unge. Uddannelsen gør virkelig, at man er klædt på til formidling af litteratur. For mig var det vigtigt at føle, at man får nørdet igennem sammen med ligesindede, der har valgt en lillebitte niche. Man bliver lukket ind i et netværk - sammen med nogle undervisere, der er virkelig kompetente og knalddygtige. 

Det er selvfølgelig en udfordring med børnefamilie og fuldtidsjob, og det var en bekymring jeg selv havde, hvordan de to ting kunne forenes. Men det er en investering man gør, der kræver noget tid og overskud. Man finder tid til det og det bliver ens fritidsinteresse. Jeg kunne faktisk godt tænke mig at læse uddannelsen igen om nogle år! Området udvikler sig jo hele tiden.

Hvad er det bedste inden for børnelitteratur lige nu?

Jeg har en stor kærlighed til billedbøger og er ret glad for Stian Hole’s forfatterskab. Hans sidste udgivelse Morkels alfabet, er efter min mening både smuk og dybsindig. Jesper Wung-Sung og Lisa Aisato  Frøen og fluen er også i lækkerbisken af en billedbog. Billedsiden er helt fantastisk, og der er som altid hos Jesper Wung-Sung meget at arbejde med i sproget.